Finns det K-vitamin i mat?

Svar: Ja, K-vitamin finns i mat.

 

Maten innehåller två sorter. Dels K1-vitamin (fyllokinon) som finns i växter. En bra källa till vitamin K1 är gröna bladgrönsaker, som grönkål, broccoli och spenat. Vitaminet är fettlösligt och för att det ska tas upp vid matsmältningen bör måltiden innehålla något fett, till exempel olivolja eller smör. K1-vitamin finns också i vissa växtoljor. Av K1-vitaminet bildar våra tarmbakterier sedan K2-vitamin.

 

Även K2-vitamin (menakinon) finns i mat men här är det viktigt att känna till att det finns flera olika sorters menakinoner. De särskiljs med en siffra. Mest känd är Menakinon 7 (MK 7) som det har gjorts många studier på. Menakinon 7 finns i det japanska livsmedlet natto och i vissa kosttillskott.

Ägg, mjölk, grädde, kyckling och inälvsmat innehåller MK 4. Allra mest finns i gåslever.

Ost innehåller oftast MK 8 och 9.

Vegankost ger ytterst lite K2-vitamin. Visserligen kan mjölksyrade grönsaker innehålla en del, men mängden är så liten att det knappast har någon betydelse.