D-vitamin i mat

 

Fråga: Vilken mat innehåller mest D-vitamin?

 

Svar: Den mat som är mest D-vitaminrik är fet fisk och kantareller.

Om du äter en portion av dessa kan du få hela dagsbehovet av D-vitamin på en gång.

D-vitaminberikade livsmedel tillför också en del.

 

Fråga: Hur mycket D-vitamin behöver jag?

Svar: Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör barn och vuxna som regelbundet vistas utomhus i solsken äta 10 mikrogram D-vitamin om dagen.
Vuxna som inte solar och personer över 75 år rekommenderas
20 mikrogram om dagen.

Källa: Livsmedelsverket 
 

 

D-vitamin i kosten                                   μg D-vitamin

                                                               per portion

Ål, flat- och varmrökt

98 μg/100 g

Lax

12 μg/130 g

Strömmingfilé, stekt

10 μg/125 g

Rödspättafilé, panerad, stekt

2,4 μg/125 g

Havredryck, berikad

3,2 μg/2 dl

Kantarellstuvning

15 μg/150 g

Matfett, berikat (typ Bregott)

0,5 μg/5 g

Ägg, kokt 1 st

0,7 μg/50 g

Kyckling, grillad

1,9 μg/125 g

Lantmjölk eko, 4,2 % fett

0 μg/2 dl

Standardmjölk, berikad

2 μg/2 dl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas från 2017-02-02

Feta mejeriprodukter innehåller mest D-vitamin sommartid, när korna betar ute i solen. Vintertid kan halten vara nära noll. Observera att endast vissa mjölksorter berikas.