Smorgastarta
Ladda ner bild»

Smörgåstårta

6 personer

 

Botten och lager:

Valfritt bröd

Formen vi använde gav ett 18 x 18 cm runt bröd, 4 cm högt (utan fyllning)

 

Fyllning:

Vi valde att ha två olika fyllningar i två lager + täckning.

Fyllningarna räcker till ett lager vardera på en mindre smörgåstårta som ger 6 bitar.

 

Fyllning 1:

1 vitlöksklyfta

1 tsk citronsaft

100 g smulad tofu

2 msk äggfri majonäs

1/2 tsk Helhetshälsa Solroslecitin*

Salt

Peppar

Vispa ihop majonäs och solroslecitin, pressa ner vitlöksklyftan och blanda i citronsaften, vänd ner smulad tofu.

*Solroslecitinet gör röran krämig och är byggsten i cellmembranen i bl.a hjärnan

 

Fyllning 2:

1/4 lök

1 msk Helhetshälsa Linfröolja*

1 msk citronsaft

1 msk Imat

1/2 avokado

Salt

Peppar

Mixa avokado och lök eller mosa avokadon, finhacka löken och blanda ihop. Rör i citronsaft, Imat och Linfröolja. Salta och Peppra efter smak.

*Linfröoljan ger en god fettyrebalans av Omega-3

 

Täckning:

1 fpk påMackan

1/2 dl Imat

Blanda ihop till em smidig röra som bres ovanpå och på sidorna av den ihopsatta smörgåstårtan så den täcks.

 

Gör gärna smörgåstårtan med fyllning och täckning dagen innan så den får stå och dra sig, och dekorera strax innan servering.

Dekoration:

1/2 påse (75 g) ruccola eller 1/2 salladshuvud

1 fpk Coctailtomater eller 2 vanliga tomater

1/2 Avokado

Täck smörgåstårtan med ruccola/salladsblad och toppa med tomat- och avokadoskivor.